fbpx

Како една компанија да ги задржи своите вработени? – Мини HR Академија

Денеска ќе наведеме неколку начини за тоа како компаниите можат да ги задржат своите вработени и тоа преку награди и бонуси. Прочитајте го блог постот и дознајте на кои начини една компанија може да влијае позитивно врз своите вработени. Компаниите се повеќе имаат проблем да ги задржат своите вработени на работа. Причината ја знаеме сите, […]
Како компанијата да ги задржи вработените - Мини HR Академија
08.09.2022

Денеска ќе наведеме неколку начини за тоа како компаниите можат да ги задржат своите вработени и тоа преку награди и бонуси. Прочитајте го блог постот и дознајте на кои начини една компанија може да влијае позитивно врз своите вработени.

Компаниите се повеќе имаат проблем да ги задржат своите вработени на работа. Причината ја знаеме сите, а тоа е незадоволството кое се појавува кај самите вработени.

Затоа денеска издвоивме неколку начини кои можат да и помогнат на една компанија да ги задржи вработените и истите да бидат задоволни и среќни на работното место.

1. Платено слободно време

Еден од најдобрите начини за да се подобри балансот помеѓу работата и животот, менталното здравје. Како и квалитетот на животот на вработени е да им  се даде платено слободно време. Ова треба да вклучува боледување, време за одмор, лични денови или внатрешни работни денови.

Може исто така да им се даде можност на вработените да заработат повеќе платено слободно време врз основа на бројот на часови што ги работат или годините што биле во компанијата.


2. Награди и бонуси на вработените

Наградите и  бонусите на вработените се одличен начин да се надоместат трошоците за живот и да се наградат вработените за нивната напорна работа.
Нудењето бонуси за успешност е уште еден одличен начин за наградување на вработените.

Како да се задржат вработени преку награди и бонуси - Мини HR Академија

Пријави се!Компаниите можат да ја поддржат идната кариера и образование на своите вработени нудејќи им:

3. Надомест за школарина

Нудењето надоместок за школарина или некој вид помош за школарината е драгоцена придобивка. Помошта може да помогне да се надоместат трошоците за образование на вработените. Плус, исто така им дава шанса на вашите вработени да стекнат повеќе вештини и алатки за подобро да ја извршуваат својата работа.


4. План за раст на вработените

Вработените кои не можат да видат светла иднина во компанијата може да завршат несреќни, да имаат слаби резултати или да заминат порано отколку што се очекува.
Седнувањето со вработените за да ги креираат нивните идни планови за раст може да помогне да се мотивираат. Тоа може да го подигне нивниот морал и да им даде надеж за нивната идна кариера.

Какви типови на награди и бонуси може да се имплементираат? е тема од програмата на Мини HR Академија.


5. Обука за развој на кариера

Нудењето платена обука за развој на кариера за време на работното време е одличен начин да се зголеми задоволството и мотивираноста на вработените. На овој начин, вработените можат да научат нови вештини без да мора да се откажат од своето лично време.


6. Обука за личен развој

Помагањето на вработените да го достигнат својот максимален потенцијал прави среќни, продуктивни вработени.
Повторно, обезбедувањето обука за личен развој за време на работното време е одлична опција. Обуката за личен развој им помага на вработените да станат самосвесни и поотпорни на стресот на работното место.


7. Флексибилен распоред

Еден од најдобрите начини да им се даде автономија на вработените  и да се поттикне здрава рамнотежа помеѓу работата и животот е со тоа што тие ќе постават свој распоред.

Како да се задржат вработени преку награди и бонуси - Мини HR Академија

Пријави се!

8. Достапност до опцијата „Работа од дома“

Давањето можност на вработените да работат од дома им помага да се чувствуваат дека имаат контрола над околината. Исто така, им дава поголемо чувство за креативност и енергија.
Работниците на далечина се исто така малку позадоволни од својата работа и се подеднакво продуктивни како и работниците на лице место.


Начините што ги наведовме погоре се само дел од работите кои може да се применат за да се задржат вработените. Доколку сакате и планирате кариера во HR, овие работи секако ќе Ви бидат од корист. Многу е важно да знаете како да раководите со кадри и какви одлуки ќе донесувате. Истите влијаат на вработените на позитивен или негативен начин. А како да предложите начини на награда може поопширно да научите на Мини HR Академијата која ќе започне за помалку од една недела. Истото може да го примените по завршување на истата.

За пријавување може да не контактирате на 071 214 849 или испратете ни е-маил на contact@creativehub.mk.

Подетални информации за Мини HR Академијата може да прочитате на следниов линк.

  

Поврзани постови

          Pin It on Pinterest

          Share This