fbpx

Работилница со Дејан Зафировски-UX/UI

Во сабота на 25.02 одржавме работилница “Вовед во UX/UI дизајн” со менторот на Академијата Дејан. Овој настан  имаше за цел присутните да ги воведе во светот на UX/UI дизајн. Тука самите добија шанса  да се пробаат во улога на UX/UI дизајнери. Знаеме дека изборот на професија не е воопшто лесен па затоа организираме ваков вид […]
работилница
03.07.2023

Во сабота на 25.02 одржавме работилница “Вовед во UX/UI дизајн” со менторот на Академијата Дејан. Овој настан  имаше за цел присутните да ги воведе во светот на UX/UI дизајн. Тука самите добија шанса  да се пробаат во улога на UX/UI дизајнери.

Знаеме дека изборот на професија не е воопшто лесен па затоа организираме ваков вид на работилници каде присутните одблизу може да се запознаат со основите на професијата и да видат дали е тоа е нешто кое би сакале да го работат. А на вас драги читатели кои не бевте во можност да присуствувате, да ви пренесеме што научивме на настанот.

Што е UX? 
UX или user experience всушност претставува корисничко искуство. 

Секој дизајн циклус почнува со запознавање на проблемот кој треба да се реши. Целта е да се пронајде начин како да се подобри искуството односно уживањето на корисниците додека го користат продуктот. 

Како прва фаза е фазата на истражување во која дизајнерот го запознава корисникот чиј проблем треба да го реши. По оваа фаза следува концепт фазата во која се исцртуваат сите мисли и скринови на идната идната апликација или вебсајт. Цртежита можат да бидат во форма на обични скици на хартија или пак “lo-fi” или “hi-fi wireframes”.

Од тука се продолжува со дизајн фазата каде идеите на сите во тимот се преточуваат во нешто што почнува да личи на некаков продукт. 

По сите овие фази доаѓа на ред и фазата на тестирање на продуктот на повеќе начини се додека не се дојде до вистинското и главното решение на проблемот кој треба да се реши.

Накратко UX би значело константно подобрување. 
Што е UI? 
UI или user interface претставува кориснички интерфејс. 

Кориснички интерфејс е фазата во која се дизајнира визуелниот идентитет на продуктот. Откако UX дизајнерот ќе ги подготви wireframe-ите на сцена стапува UI дизајнерот. Тој може да направи емотивни фотографии, шик фонтови и живописни бои. 

Задачи на UI дизајнерот се и дизајн системи, типографија, икони, хиерархија на бои и design language.

Како најбитно за корисничкиот интерфејс се издвојува конзистентноста на дизајн јазикот со дури 80% важност додека како помалку важни со 20% се издвојуваат интересните детали како анимации или интересни интеракции со корисниците.

Дизајнерите треба да се потрудат да корисничкиот интерфејс биде соодветен и за оние лица кои имаат одредени пречки уживаат во искуството со продуктот. Работи на кои треба да се обрне внимание се контрастот на самиот екран, сетирањето на боите и големината на фонтовите. 

Совет што Дејан им го даде на присутните:Сите алатки се учат и никогаш не се врзувајте за една алатка

Што е User-Centered-Design? 

Корисникот секогаш треба да е во центарот бидејќи вие го решавате неговиот проблем.

Првата и најважна фаза во креирањето на квалитетен продукт е истражување и анализа. Треба да се прават интервјуа со потенцијални или постоечки корисници и да се откријат нивните болки и фрустрации.

Откако ќе се направи истражување и анализа започнува фазата на идеација. 

Една од потешките задачи со кои се соочува UX дизајнерот е креирањето на квалитетна навигација односно информациска архитектура. Уметноста во организирањето и именувањето на скриновите и категориите на веб – страните или апликациите.

Meтоди на истражување 
Како методи за истражување се издвојуваат следните: 
 • Competitive analysis
 • Usability testing
 • User testing
 • User interviews
 • Surveys
 • Card sorting
 • A/B, Split, or Preference testings
 • Focus groups
 • Creating personas
Што ти треба за да бидеш солиден UX/UI дизајнер? 
Неколку совети од нашиот ментор Дејан
 1. Сочуствувајте со вашите корисници,
 2. Не се врзувајте за ниеден софтвер/алатка,
 3. Слушајте, примајте и давајте идеи,
 4. Работете бесплатно за некој ваш пријател или локална продавница за да го изградите вашето портфолио,
 5. Ако сакате да биде UX/UI дизајнери затоа што сте слушнале дека има пари во тоа, подобро не си го губете времето. Ниедна пасија не може да се купи со пари, а токму оваа професија е тоа!

 

Новата група на Академијата за UX/UI дизајн започнува на 4-ти април!
Со каков тип на диплома можеш да се стекнеш на оваа академија:

Национална диплома -Академијата е официјално акредитирана од Центарот за образование за возрасни и МОН.

ЕУ Сертификат – Студентите на ЕУ Сертифицирана и Fast-Track Академија се стекнуваат со ЕУ диплома со ЕКТС кредити.

Американска диплома – Студентите на Fast-Track Академија за стекнуваат со Американска диплома.

Поврзани постови

     Pin It on Pinterest

     Share This